Welkom in het Aa-Land!

...het land rondom rivier de Aa

Vinkelse Molen

Molen De Zwaan tekent de Vinkelse horizon

Het was een ambitieuze droom: de Vinkelse Molen herbouwen. Maar zoals niet zo heel vaak, is deze droom dankzij de onverzettelijkheid van een groep enthousiastelingen nu werkelijkheid geworden. 20 september 2020 was het zover: de Vinkelse Molen werd onder grote belangstelling geopend.

Het is de bekroning op de onverzettelijkheid van een groep Vinkelnaren, die met hun niet aflatende enthousiasme een grote groep vrijwilligers mobiliseerden en samen hun droom realiseerden. De nieuwe molen is een ‘replica’ van oude Vinkelse molen die in 1964 werd geëxporteerd en tot op de dag van vandaag in Holland Michigan (Amerika) zijn rondjes draait.

Met de wind in de wieken.

De nieuwe molen is meer dan een pronkstuk. De molen is een markant punt aan de Vinkelse horizon. Wie vandaag naar Vinkel komt vanuit Heeswijk-Dinther of Berlicum ziet de machtige wieken. De molen heeft een aantal vrijwillige molenaars waardoor de wieken bijna dagelijks draaien. Als de deur van de invaart geopend is kun je altijd binnenlopen. De molenaar vertelt je graag over de geschiedenis en de werking van de molen.

Molen De Zwaan is nog meer. Het is een ontmoetingsplek voor iedereen uit Vinkel en omstreken. In en om de molen komen straks de items recreatie, educatie, zorg, plezier en werk samen rondom het thema agri en food.

Onder de Meule

In de Multifunctionele Ruimte Onder de Meule van Molen De Zwaan, is het mooi en gezellig. Op doordeweekse dagen is Wikskracht hier actief. Een onderneming opgestart door een tweetal vrijwilligers. Zij zorgen voor dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met hen, bouwen ze de ruimte uit tot een gezellige plek waar je terecht kunt voor een kopje koffie, een lunch of gewoon een gezellig praatje.

Ook op zondag is Onder de Meule, vanaf 10.30 uur, geopend. Een aanrader is de zelfgemaakte appeltaart, nougatine ijstaart of onze overheerlijke worstenbroodjes. Wilt u meer weten en/of zien van de molen? Vraag het dan even aan een van de aanwezige medewerkers. Wilt U gebruik maken van onze ruimte voor een expositie, vergadering of optreden, of wilt u een presentatie met het verhaal over de geschiedenis, het molenproject en/of de toekomst van de molen neemt u dan even contact op met Ineke Pennings, 06-57762977. Zij kan u alles vertellen over de mogelijkheden en wanneer er plek is.

Kijk hier voor meer belevenissen